Copyright 2024 - Custom text here

Тренінг: "Цифрова підтримка наукових досліджень"

Семінар "Цифрова підтримка наукових досліджень"

Центр наукометрії та цифрової підтримки досліджень НаУКМА та наукова бібліотека НаУКМА у співпраці з ГО ЕЛІБУКР (Електронна Бібліотека Україна) запрошують на семінар "Цифрова підтримка наукових досліджень", що відбудеться 9 жовтня 2017 р. на базі Національного університету "Києво-Могилянська академія" за участі іноземних спеціалістів.

Основні питання, що будуть розглянуті під час семінару: відкрита наука та відкриті дані, управління даними досліджень в дослідницькій діяльності.

Семінар орієнтований на науковців та бібліотекарів, яких цікавить тема впровадження сервісів із управління даними досліджень.

Майстер-класи:

  • "Практики управління науковими даними: Європейський досвід" 
  • "Пілотна програма відкритих наукових даних Горизонту 2020" 
Практика 
 
Модератор та спікер: Ірина Кучма 

 

Issues and Strategies in the Effectiveness of Research Data Stewardship: Perspectives from the U.S. and Florida State University. 

Модератор та спікер: Renaine Julian

 

 

 

Детальніша інформація: 

Пані Ірина Кучма координує програму "Відкритий доступ" у Stichting eIFL.net (EIFL, Литва - Нідерланди). Разом з 50 партнерами з усіх країн ЄС, вона працює у проекті OpenAIRE (Інфраструктура відкритого доступу для досліджень Євросоюзу, https://www.openaire.eu/) - ініціативі з підтримки відкритого доступу, відкритих наукових даних і відкритої науки у Європі. Ірина також координує тренінгову програму європейського проекту FOSTER (https://www.fosteropenscience.eu/) з розвитку навчальних і освітніх програм з відкритої науки.

Пані Ірина проведе на нашому семінарі майтер-клас з 2-х тем: 
1. "Практики управління науковими даними: Європейський досвід" - науковці, університети, наукові організації і наукові фонди європейських країн приділяють значну увагу відкритим науковим даним і управлінню науковими даними. Ми поговоримо про успішні практики, корисні ресурси і вільні онлайн-інструменти з управління науковими даними.

та 
2. "Пілотна програма відкритих наукових даних Горизонту 2020" : успішне впровадження обов'язкового відкритого доступу до наукових результатів за програмою Горизонт 2020, започаткувало пілотну програму відкритих наукових даних - "відкриті, наскільки можливо, закриті, наскільки потрібно". Ідеться про спробу надати доступ до всіх наукових даних, які генерують проекти за програмою Горизонт 2020, з мінімальними обмеженнями, дотримуючись вимог конфіденційності та приватності. Ми поговоримо про вимоги пілотної програми і про те, як написати план з управління науковими даними.

В програмі майстер-класу передбачено практичні завдання: складання плану з управління науковими даними.

План з управління науковими даними є одним із перших етапів наукового дослідження, в якому ідеться про те, які дані потрібні для дослідження, в яких форматах, в якому обсязі, з якою регулярністю, і хто є власником даних. Ми поговоримо про те, де можна зберігати дані, як можна забезпечити їхнє довгострокове збереження, якою має бути структура даних і формати файлів, і які дані можна відкривати для повторного використання.



КОЛИ: 9/10/2017, 10:00 - 19:00
ДЕ: Національний Університет "Києво-Могилянська академія" (Київ, вул. Григорія Сковороди, 2)
Реєстрація - за посиланням

ПОШУК

f t g m